hr

Dobrodošli u Primošten, jedinstven dar prirode

Ovo malo primorsko mjesto jedan je u nizu turističkih bisera koji krase Dalmaciju. Svojim dugim šljunčanim plažama, skrivenim u borovoj šumi te svojim čistim i prozirnim morem pruža ugođaj kojemu je teško odoljeti.

Okružuje ga sedam malih otoka, a idealnim ga čini smještaj na otočiću kojega su njegovi stanovnici naknadno spojili s kopnom. Primošten je zadržao sva arhitektonska obilježja srednjovjekovnog mediteranskog gradića. To se posebno vidi u uskim uličicama i zbijenim kamenim kućama u staroj jezgri mjesta. U srcu starog dijela Primoštena smještena je crkva Sv. Jurja koja datira iz 1485. godine, s čijeg se vidikovca pruža predivan pogleda na primoštenski arhipelag, a malo niže u podnožju brežuljka nalazi se crkvica Sv. Roka iz 1680. godine.  

Zadržavši kontinuitet života, ovaj primorski gradić danas se razvio u prepoznatljivo turističko odredište, kako kod domaćih, tako i kod stranih gostiju. Na malom području svatko može pronaći nešto za sebe pa tako gosti željni aktivnog odmora mogu birati između raznih sportova kao što su tenis, stolni tenis, mini golf, odbojka na pijesku, nogometni i košarkaški tereni, vodeni sportovi poput pedalina, jet ski, parasailinga, diving centra sa školom ronjenja i skijanja na vodi. Za turiste željne avanture osigurana je doza adrenalina koju pružaju aktivnosti poput slobodnog penjanja, biciklizma, paintballa, bungee jumpinga, raftinga na Cetini i Zrmanji, canoe safarija i jedrenja.

Osim u hotelskim kapacitetima (Hotel Zora) smještenim na poluotoku Raduča, Primošten nudi smještaj i u privatnim apartmanima i sobama, kampu Adriatic te u nekoliko manjih kampova u blizini centra. Ne treba zaboraviti ni Marinu Kremik zbog koje je Primošten postao turistički raj za nautičare. Mirna lučica i uvala okružena je vinogradima Babića koji predstavljaju svojevrstan spomenik i priznanje ljudskom radu.

Svojim položajem u blizini kulturno povijesnih gradova kao sto su Šibenik (sa svojim zaleđem), Split i Trogir, te blizinom Nacionalnih parkova Krka, Kornati i Paklenica, Primošten postaje idealan izbor za vaš odmor - daleko od gradske buke, a ipak nadohvat ruke svim znamenitostima.

Primošten će Vas očarati svojim šarmom, a pogled na pučinu i plavetnilo će vas ostaviti bez daha. Dobro raspoloženje uz kapljicu domaćeg Babića, fetu pršuta i sira i naše vesele domaćine, garancija su za nezaboravan odmor.

ostale Destinacije

Korisni linkovi